Puutarhavadelmaa

Vadelma – Rubus idaeus – on melko harvinainen puutarhamarja, koska se on ehdottomasti vaativin viljeltävistä marjoista.

Meillä on viljelyssä tällä hetkellä lajikkeet Muskoka, Ottawa ja Jatsi.

Ensimmäiset vadelmat kypsyvät poimittavaksi keskimäärin heinäkuun 20. päivän aikoihin ja varsinainen pääsato valmistuu heinä-elokuun vaihteessa. Hyvinä kesinä vadelmaa saadaan aina syyskuulle saakka. Sato myydään tilalta suoraan kuluttajille valmiina pakasterasioissa etukäteisvarauksin. Myös itsepoiminta on meillä mahdollista.

Puutarhavadelma on jalostettu luonnonvadelmasta ja sitä on viljelty 1800-luvulta saakka. Se on luonnonvadelmaa huomattavasti suurempi ja lajikkeesta riippuen joko aromikkaampi, makeampi, happamampi, kiinteämpi, kirkkaampi, tummempi…

Hyvän jalostustyön tuloksena meille on tarjolla hieno määrä eri puutarhavadelmalajikkeita, jotka ovat maultaan ja käyttötarkoitukseltaan monipuolisia kuluttajaa ajatellen.

Muskoka

Kanadalainen lajike. Kuuluu Suomen suosituimpien lajikkeiden joukkoon. Ottawan rinnalla ammattiviljelijöiden eniten viljelemä lajike. Marjat ovat kiinteitä ja väriltään syvänpunaisia. Marjojen maku on hyvin makea ja aromaattinen. Helppo poimia, marjat irtoavat helposti kannoistaan. Laadullisesti marjat ovat hyviä, samoin marjojen ulkonäkökaunis ja kiiltävä. Kondiittorien suosima lajike. Kestävä harmaahometta vastaan, mutta vadelman versotautia esiintyy jonkin verran.

Ottawa

Kanadalainen vuonna 1943 myyntiin tullut lajike. Marjat suuret, kirkkaanpunaiset, muodoltaan pitkulaiset. Maultaan marjat ovat happamanimeliä, heikosti aromaattisia. Hyvä hillo- ja mehumarja. Sadonkorjuu on helppoa. Marjat irtoavat helposti kannoistaan. Humuspitoisessa ja kuohkeassa maassa uusia versoja muodostuu kohtalaisesti. Hyvä vastustuskyky vadelmanversotaudille, mutta jonkin verran arka harmaahomeelle.

Jatsi, FinE

Kotimainen lajike. Keskimyöhäinen, hyvin satoisa ja makea puutarhavadelma. Jatsi on talvenkestävyydeltään jokseenkin samanlainen kuin muut Suomessa viljeltävät lajikkeet ja satoisuudeltaan vielä jonkin verran parempi. Marjat kypsyvät melko varhain, vain joitakin päiviä myöhemmin kuin Muskoka-vadelmalla. Marjat ovat pitkulaiset, himmeänpunaiset, hyvänmakuiset ja tiukasti kiinni kannoissa. Ulkomuodoltaan muistuttaa lakkaa: marjat ovat isommat ja kiinteämmät kuin Muskoka- ja Ottawa-lajikkeilla. Paksuhkoja, jäykkiä ja korkeita versoja muodostuu vain kohtalaisesti, joten leikkaus ja tuenta käyvät helposti. Lajike soveltuu hyvin V-tuentaan.

Vadelmatryffelit

1 dl vadelmia
2 rkl. sokeria
225 g tummaa suklaata
1 dl kermaa
1 rkl siirappia
2 rkl vadelmalikööriä
170 g tummaa suklaata

Paseeraa vadelmat hienoksi soseeksi ja keitä sokerin kanssa kokoon. Jäähdytä.

Sulata 225 grammaa suklaata vesihauteessa. Kiehauta kerma ja sekoita sulaneesen suklaaseen.

Lisää joukkoon siirappi, vadelmasose ja likööri. Jäähdytä massa jääkaapissa.

Muotoile leivinpaperille massasta pieniä nokareita ja jäähdytä pakastimessa.

Temperoi loppu suklaa ja kasta nokareet suklaaseen ja anna kuivua.

Koristele pinta nomparelleilla.