Karitsanliha – eettinen ja ekologinen herkku

Karitsoja syntyy tilallamme pääasiassa keväisin. Uuhet karitsoineen saavat laiduntaa perinnebiotoopilla ja suojavyöhykkeillä keväästä syksyyn, kunnes osa karitsoista lähtee teuraaksi. Karitsanliha myydään osittain valmiina elintarvikkeina Kantolan luonto-ja erämatkailutilalla pidettävissä tilaisuuksissa. Tarjolla on tällöin mm. yrttistä lammasbratwurstia, kreikkalaistyylistä zorbasmakkaraa, savusaunassa palvattua nyhtölammasta juuresranuilla, palvisalaattia ja karitsasta valmistettua kebabbia.

Lammasta on saatavana myös perinteisesti suoraan tilalta arvopaloina ennakkovarauksiin perustuen.

Varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin! Sovimme toimitusajan heti, kun aikataulu on selvillä. Teurasruuhkasta johtuen aikataulu voi joskus venyä meistä riippumattomista syistä. Tilauksen voi tehdä tästä. Kirjoita tilauksesi lomakkeen viestikenttään.

Suomalainen karitsanliha on laadukasta lähiruokaa.
Kainuun harmaksen liha on hienosyistä, mietoa ja vähärasvaista. Suuri osa harmaksen rasvasta on nk. sisäelinrasvaa, joka ei ole marmoroitunut lihaan.
Se on helppo poistaa tarvittaessa lihan päältä.

Liha maustuu loistavasti valkosipulin ja erilaisten yrttien, kuten mintun, timjamin ja rosmariinin kanssa. Ja ruokajuomaksi sopii punaviini…

Luotamme lähiruoan voimaan, luotathan sinäkin?

 

Vinkkejä lammaspaistin paistajalle

Lampaanlihan mausteiksi sopivat muun muassa valkosipuli, pippurit, rosmariini, rakuuna, timjami, oregano, minttu ja sitruunamehu.

Hiero mausteseos paistin pintaan vaikuttamaan ainakin vuorokautta ennen paistamista. Marinadissa paisti voi kylpeä viileässä parikin vuorokautta.

Paistinliemeksi ja valeluun sopii esimerkiksi punaviini, lihaliemi, kahvi ja kerma tai marinointiliemi. Valele paistia usein – se kannattaa.

Mehevimmäksi lammaspaisti kypsyy miedossa lämmössä eli noin 125 asteessa. Varmin keino todeta paistin kypsyys on käyttää lihalämpömittaria.

Paisti on täysin kypsää, kun lihalämpömittari näyttää noin 82 astetta. Liha jää hieman punertavaksi, kun sisälämpö on noin 75 astetta.

Peitä kypsä paisti foliolla ja anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia ennen leikkaamista.

Lähde: Maku.fi